.: Spojila je voda. Svatbu měli železnou. :.

Spojila je voda. Svatbu měli železnou

Pardubice - Železná svatba Věry a Václava Kadlecových je svědkem toho, že šťastná manželství stále ještě existují. A navíc mohou trvat i neuvěřitelných pětašedesát let.

Před několika dny v pražském kostele Matky Boží před Týnem si manželé Kadlecovi v přítomnosti celé široké rodiny připomněli znovu okamžik, kdy si 24. října 1940 řekli své ano. Při slovech faráře jim před očima běžel jejich životní příběh.

„Ačkoliv jsme bydleli pouze dva domy od sebe, seznámili jsme se až na koncertě v pardubickém divadle. A po třech letech se vzali,“ zavzpomínal si dnes už třiadevadesátiletý Václav Kadlec, který jako stavební inženýr odvedl nemalé dílo na české železnici.

Jeho o sedm let mladší manželka Věra měla ve městě na starosti první mikrojesle. Za svou celoživotní činnost v Sokole obdržela Medaili města Pardubic. „Však to byl také sport, který nás spojoval, “ říká Václav Kadlec a upřesňuje, že oba jsou tělem i duší především vodáci. Když se poznali, měl jednosedadlový dřevěný „maňas“, který předělal pro dva. Jako členové vodáckého klubu pak spolu sjeli spoustu řek. „Pětkrát jsme se dokonce vydali na mezinárodní plavbu po Dunaji a byli mezi posledními vodáky, jimž bylo dopřáno ještě projet „železnými vraty“, “ vybavuje si Věra Kadlecová. Vzápětí pak dodává, že naposledy byli na vodě před třemi lety.

V rodinném domku Václava Kadlece, který postavil jeho otec, bylo vždy veselo. Péči vyžadovala jak drobotina, tak v pozdějším věku i prarodiče. Dosud zde žijí tři generace rodu. „Vychovali jsme tři děti Olgu, Vendulku a Václava. Máme sedm vnoučat a tři pravnoučata, z nichž nejmladšímu Šimonovi je půldruhého roku, “ září spokojeností Věra Kadlecová, pro kterou není problémem ještě dnes uvařit pro deset lidí. Také její muž je stále aktivní. Nejenže se živě zajímá o okolní dění, ale třeba zalévání zahrádky je dosud jeho starostí.

A recept na š'tastné manželství? „Vyjít si vstříc a navzájem si pomáhat, “ shodují se oba železní manželé.

Jiřina Mikešová
převzato z Deníků Bohemia Pardubicko 29. října 2005


Komentáře

 Přidat komentář
©2006 TJ KVT Pardubice